Első lett a Ford Le-mans-ban

Részletek itt

2016 június 24.

“Történelmi jelentőségű pillanat ez a Ford Motor Company számára,” nyilatkozta Bill Ford, a Ford Motor Company világszintű ügyvezető elnöke.

A Ford GT-ről tavaly hullott le a lepel a sajtó képviselői előtt, s az autó 2015. május 20-án lépett először pályára a kanadai Calabogie Motorsports Parkban – 395 nappal később pedig már a Le Mans-i diadalt ünnepelhette a márka. Alig egy év kellett hát ahhoz, hogy a Ford Chip Ganassi csapat herkulesi erőfeszítése győzelemmé érjen Le Mans aszfaltján.

Miután titáni küzdelmet vívott a 82. rajtszámú Ferrarival, a 68. számú Ford GT-nek a verseny 20. órájában sikerült először átvennie a vezetést. Hand már harmadszor ült a volánnál, amikor a Ford megelőzte a Ferrarit, újra felszítva ezzel a két autógyártó között 50 éve dúló vetélkedést.

“Hihetetlen élmény, hogy ez megtörténhetett,” nyilatkozta Bourdais. “Rengeteg testi-lelki erőfeszítés áll amögött, hogy egyike lehetek azoknak, akik elnyerték ezt a trófeát a Ford-család számára – vagyis mindannyiunk számára. Ma minden ott kavargott a fejünkben: a történelem, a Ferrari-Ford csata, az elmúlt 50 év, és annak tudata, hogy részei vagyunk e közösségnek. Végül aztán minden összeállt, és győztesen kerültünk ki ebből a forgatagból – ez pedig lenyűgöző érzés.”